Waardengedreven organiseren
Vitaliteit komt vanuit een diepe grondslag
Systeemveranderingen alleen zijn niet voldoende, er is ook gedragsverandering nodig. Het veranderen van gedrag door alleen aan systemen en structuren te werken blijft kunstmatig. Ja, medewerkers gaan andere verbindingen aan als we het harkje van de organisatie veranderen. En dat kan leiden tot nieuwe gedragingen. Veelal gaan nieuwe harkjes gepaard met nieuwe controle mechanismen. Veranderen wordt dan het afdwingen van nieuw gedrag door middel van druk en angst. Dit zijn de boosdoeners, zij blokkeren het op gang komen van creativiteit en het nemen van eigen verantwoordelijkheid.
Wat ik belangrijk vind is dat organisaties vitaal zijn en individuen en groepen eigen verantwoordelijkheid nemen en zelf initiatieven ontplooiien. Dat is niet vrijblijvend maar vindt plaats binnen kaders die we met elkaar afspreken. Om deze slag te maken, kan het helpen om te onderzoeken wat de sturende krachten zijn van onze gedragingen, daar bij stil te staan en te bespreken wat wij willen. Gedragingen leiden tot acties, en acties leiden tot resultaten. Een van de belangrijkste krachten die onze gedragingen beinvloeden zijn onze individuele en culturele waarden. En die waarden kunnen we expliciet maken.
Richard Barrett heeft een mooie aanpak ontwikkeld dat zich goed leent om teams, afdelingen en hele organisaties te onderzoeken op de huidige waarden en de gewenste waarden.
Het zicht krijgen op de waarden die onze gedragingen onbewust sturen, gebeurt door een assessment en daarna het bespreken van de uitkomsten in kleinere groepen.
Aan de hand van waarden gaan we met elkaar in gesprek en geven we betekenis aan ons gedrag en onze relaties. in dit proces van betekenisgeving delen we met elkaar waarden, visies, grenzen en leggen we een basis voor gedeelde acties. Gedeeld handelen leidt tot gedeelde resultaten.
Voor meer informatie, neem contact met me op.
Achtergrond informatie over het model is te vinden bij www.valuescentre.com