CoCreatie

een invalshoek op individueel en gemeenschapsniveau

In mijn manier van kijken naar de vraagstukken van vandaag is de kracht van de groep en de organisatie erg bepalend: er is een wijsheid in het collectief die we nog onvoldoende weten aan te boren, een wijsheid die voorbij het individu gaat.

 

Transformatie

 

Wijsheid aanboren op individueel niveau gaat langs de lijnen van het denken, het zijn en onze wisselwerking met anderen en de omgeving. Hoe denken we? Welke perspectieven spelen voor ons een belangrijke rol? Wie zijn we als we handelen en communiceren? Door wat laten we ons leiden? En vanuit welke houding staan we in relatie met anderen?

Op groepsniveau kunnen we via dezelfde lijnen bij de wijsheid van de groep komen. Gedeelde betekenis leidt tot een grotere kans op gelijke richting in het handelen. Kunnen wij gezamenlijk leren van de toekomst (Scharmer)? Kunnen we met elkaar aan de slag? Is er sprake van een echte, productieve gemeenschap (Quinn)?

De uitkomst is gericht op de volgende stap. Dat mag een experimentele stap zijn. Een betekenisvolle, duurzame en vitale stap leidt tot die uitkomsten die we graag willen voor toekomstige generaties en onze omgeving.

Archetypen aan het woord

De Koning heeft hoofdpijn. Dit is wel een erg moeilijk verhaal, zo theoretisch. Hij vraagt zich af wat hij hier mee moet. Gelukkig heeft hij dienaren om zich heen die hem helpen. Waarom moet de leider altijd wat doen? Wat is zijn wezenlijke taak, vandaag, morgen?

Pagina bijgewerkt op: 29 Apr 2018 @ 22:18 site door: PEPS Media | Copyright © 2024 jos niesten & co-creation